tiistai 3. lokakuuta 2017

Cashmere neuleet ja niiden huoltaminen

Taas on minun lempivuodenaikani eli syksy. Tykkään kirpeistä syyssäistä kun saa kietoutua lämpimiin ja pehmeisiin cashmere neuleisiin ja painaa leuan/leuat suurien huivien sisään.

Pakkaan aina kesävaatteet talven ajaksi vaatehuoneen ylähyllyille ja neuleet pääsevät kesälomaltaan taas aktiivikäyttöön. Joitain cashmere neuleitani tosin käytin myös kesällä, kun oli niin KYLMÄ. 

Kasmirvilla on tunnettu jo roomalaisaikana ja se on alkujaan kotoisin Tiibetista. Vuohilajikkeita jotka tuottavat kasmirvillaa on noin kymmenisen kappaletta. Vuohien alusvillasta saadaan kashmir neuleisiin tarvittava hieno villa. Maailmanlaajuinen villatuotanto on vuodessa n. 1,3 miljoonaa tonnia josta kasmirvillan osuus on vain 6500 tonnia. Yksi eläin tuottaa vuodessa vain n. 500 g käyttökelpoista kuitua, jonka seulominen vie aikaa ja selittääkin näin kasmirin kalliin hinnan. 

Kasmirvilla on tuuletuksessa puhdistuvaa ja sitä ei tarvitse pestä kuin harvoin. Minäkin pesin osan neuleistani vasta nyt ensimmäisen kerran vaikka käyttövuosia on useita. Tosin omistan niin monta neuletta, että käyttökertoja yhdelle neuleelle ei ole tule montaa talven aikana.

Neuleita ja muitakin kasmirtuotteita pitää käsitellä ja pestä varoen. Itse pesin neuleet käsin, huuhtelin hyvin ja laitoin lopuksi koneeseen lyhyelle ja vähäkierroksiselle linkoukselle. Tämän jälkeen nostin neuleet kuivumaan vaakatasoon kuivauskaappiin, mutta pyykkiteline tai pöydän päälle nostettu froteepyyhekin käy hyvin kuivatusalustaksi.

Cashmere neuleet myös nyppyyntyvät suht helposti ja minäkin kävin tuolla Clas Ohlssonilta ostetulla nukkaimurilla kaikki neuleet läpi.


6 kommenttia:

 1. Heips,

  Hyvä vinkki tuo nyppykone 😊. Lapsuuden kodissani oli sellainen ja olin ihan unohtanut niiden olemassaolon. Minä myös rakastan cashmere neuleita kaikissa muodoissaan ja juuri olenkin uusia taas hankkinut. Ainoa miinus niissä on tuo käsinpesu 😕 en oikein diggaa sitä hommaa 😆
  Mukavaa viikon jatkoa!
  Terv. Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsinpesu on ihan ok, kun pesee sitten kaikki pesua odottavat neuleet kerralla. Meillä kodinhoitohuoneessa sellainen iso allas niin siinä on helppo hoitaa käsipyykkäys.

   Poista
 2. Itselläni tuo nyppykone on todellakin kovassa käytössä. Vihaan nyppyjä vaatteissa ja katsonkin tarkkaan millaisia vaatteita ostan ettei niihin vain tulisi nyppyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, valitettavasti välillä laadukkainkin (ja usein vielä hintavakin) vaate saattaa nyppyyntyä liian helposti :(

   Poista
 3. Kaapista löytyy useampi kasmirneule, -huivi ja -pipo. Yllätyksekseni HM:n kasmirneule on pysynyt yhtä hyvänä kuin monen kalliimmankin merkin.

  Ennen inhosin pipon käyttöä kun tuntui, että hiukset menevät lyttyyn ja sähköistyvät. Kun ostin ensimmäisen kasmirbeanien, huomasin, että hiukset ovat ihan ok pipon allakin ja pää pysyy lämpimänä.

  Pesen omat neuleeni -silloin kun pesen- herkkien kuitujen pesuaineella ja pesukoneen käsinpesuohjelmalla, joka on hellävaraisempi kuin käsin rutistelu. Tuuletan neuleet joka käytön jälkeen, se auttaa venyttämään pesuväliä ja pitämään neuleita uudenveroisina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, että kasmir pipo ei litistä hiuksia samalla lailla.

   Minun kaksi Lidl kasmir neuletta ovat pysyneet todella hyväkuntoisina ja hinta oli sen 50€/kpl. Tuo käsinpesukin pitää suorittaa hellävaroen ei tosiaan mitään nyrkkipyykkäystä.

   Tuuletus on villaneuleille kaiken a ja o.

   Poista

Kiitos kun kävit ja kiitos viestistäsi.