keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Tuntematon sotilas

Kävin katsomassa kehutun ja jossain määrin kai haukutunkin Tuntemattoman. Itse tykkäsin elokuvasta kovasti, mikäli nyt sodasta voi ikinä tykätä.

 Kun näyttelijät valittiin uuteen Tuntemattomaan niin "Putous -tähdet" Vatanen ja Hirviniemi taisivat saada jo ennen elokuvan valmistumista kuraa niskaansa, että mitä tuollaisia ilveilijöitä valitaan vakaviin rooleihin. Miehet sopivat kyllä hienosti osaansa ja tekivät hienot näyttelijäsuoritukset ja Eero Aho Rokan roolissa oli aivan loistava.

Päivitetyssä Tuntemattomassa näytetään myös sitä tuskaa mitä kärsittiin kotioloissa, kun odotettiin aviomiehiä tai poikia kotiin saapuviksi tai kuinka miehet rintamalla miettivät, että kuka ne viljat korjaa siellä kotona kun me olemme rintamalla.

Myös nykyajan tekniikalla taistelut ja pommitukset olivat varmasti juuri niin pelottavan uskottavia niin kuin ne oikeasti ovatkin.

Teatterissa oli sunnuntaina myös nuoria katsojia ja heille tämä elokuva varmasti onkin paljon puhuttelevampi kuin vanhat Tuntemattomien versiot. Teatterista käveli ulos muuten aika hiljaista väkeä.

 Jatkosota kesti kauan ajallisesti, yli kolme vuotta. Oma isäni syntyi vuonna 1926 alkuvuodesta ja varsinaisen jatkosaodan viimeisenä vuonna kutsuttiin rintamalle jo 1926 syntyneitä nuoria miehiä, osa alaikäisiä lapsisotilaita. Talvi- ja jatkosodassa menehtyi n. 95 000 ihmistä, osa tietenkin siviilejä.

Itsellenikin tuli taas hyvä muistutus siitä kuinka paljon isämme ja isoisämme ovat vuoksemme uhranneet, jotta meillä on vapaa maa.

 Viikonloppuna mietin omaa isääni muutenkin paljon vaikka hänen kuolemastaan tulikin syksyllä kuluneeksi jo 20 vuotta. Usein tulee mietittyä, että voi kuinka hän näkisi kuinka hienosti elämä on minua kohdellut, olen saanut ihanan tyttären ja hänen jalan jälkiään seuraten ruvennut vielä vanhoilla päivilläni yrittäjäksi niinkuin isäni oli koko aikuisikänsä.


2 kommenttia:

 1. Mykistävän hieno elokuva oli ja Eero Aho kantoi koko elokuvaa, aivan tajuttoman hieno suoritus. Muutkin roolisuoritukset oli oikein hyviä, toiset jäykempiä, kuin toiset. Putous tähdet ihan parhaimmistoa, kurjaa että laitetaan lokeroon, etteivät kyseiset näyttelijät voisi tehdä vakaviakin rooleja ja eikös sitä muutenkin sanota, että komiikka on vaikein taitolaji.

  Samaa tuli mietittyä, miten vaari oli vapaaehtoisena jo 17-vuotiaana sotimassa koko pitkän sodan ajan ja mummi lottana. Isovanhemmat ovat kasvattaneet, niin sotatarinoita olen saanut kuulla paljon ja muistan myös vaarin lukemattomat painajaiset tai koteloituneet sirpaleet kehossa.

  Surullista, että olet menettänyt isäsi niin kauan aikaa sitten. <3

  Kaunista viikonloppua <3

  VastaaPoista
 2. Tämä uusin Tuntematon on vielä näkemättä, mutta täytyy korjata tämä virhe ja katsoa leffa lähiviikkoina. Nuoret miehet viettivät monta vuotta rintamalla sodan kauhujen keskellä, jotta saimme paremman elämän.

  VastaaPoista

Kiitos kun kävit ja kiitos viestistäsi.