keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Geenitesti antaa tietoa painonhallinnasta, liikkumisesta ja terveydestä - Mitä perimäni kertoo


Oletko koskaan miettinyt, että mitä geenimme ja perimämme vaikuttavat siihen minkälaisia olemme. Luulemmeko ja uskomme, että olen samanlainen kuin äitini, hän tarvitsee vain viisi tuntia yössä unta tai lihon helposti kun minulla on niin hidas aineenvaihdunta. Tai miksi tuo dieetti ei toimi minulle kun se toimi naapurin Maijalle ...

Minulle tarjottiin yhteistyötä suomalaisen yrityksen Evogenom kanssa. Evogenom on suomalainen bioteknologiayritys, jonka tarkoituksena on edistää terveyttä ja hyvinvointia genetiikan avulla. Tavoitteena on geenianalyysien avulla auttaa ymmärtämään perimäämme ja tuntemaan geneettisiä vahvuuksiamme sekä ominaisuuksiamme. Geenitestin avulla saat perustavanlaatuista tietoa itsestäsi. Opit mitä mielenkiintoisimpia asioita ja pääset tutustumaan itseesi täysin uudella tasolla. 

Välillä toivoo, että olisipa ollut hienoa jos kaikki tämä tieto olisi ollut saatavilla jo aiemmin. Itseäni ainakin kiinnostaa, että mitä geenini kertoo esim. miten kestävyysurheilussa, myös voimaurheilussa luontainen ominaisuustaso koostuu lukuisista erilaisista perintötekijöistä. Analyysissämme on laskettu oman genomisi perinnöllisten muunnoksien pohjalta voimaurheiluun liittyvä geneettinen taipumuksesi.

Tai mitä jos tietäisitkin, että sinulla on kohonnut perinnöllinen riski akillesjänteen tulehdukselle. Tällöin harjoitusohjelman suunnittelussa on syytä ottaa asia huomioon.

Minulla on PT asiakkaina monia joilla on mennyt eturistiside urheillessa ja geenitestin avulla saatkin tietoa, että perinnölliset ominaisuudet voivat suojata eturistisiteen repeämältä, sillä tietyillä perintötekijöillä on suojaava vaikutus. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö eturistiside voisi lainkaan vaurioitua - todennäköisyys siihen on vain pienempi. 

Minulla on tunne, että palaudun treeneistä aika nopeasti, mutta katsotaan mitä testi kertookaan. 

Joillain ihmisillä elimistön uudelleentankkausjärjestelmä on hitaampi ja rasituksesta palautuminen kestää kauemmin kuin keskiverrolla yksilöllä. Palautumisen aikana saattaa esiintyä tavanomaista enemmän kipuja. Joskus kipuja alkaa esiintyä myös rasituksen aikana, mikäli sen intensiteetti ylittää elimistön kantokyvyn.

Oletko kuullut joskus sanottavan, että jollain ihmisellä on hyvä kipukynnys. Itse ainakin syyllistyn tähän ja välillä selkärankareuman kanssa on joutunut elämään kovienkin kipujen kanssa. Kehunkin, että minulla on hyvä kipukynnys. No tähänkin saan pian vahvistuksen tai sitten tulee hylky :)

Personal Trainer työssäni huomaan myös kuinka erilaiset voimatasot ihmisillä on. Eroja on iästä, sukupuolesta ja harjoittelutaustasta riippuen paljonkin.Eli geenit vaikuttaa tietenkin tähänkin.

Testi kertoo esim. lihasten perinnöllisen voimatason.

Joillakin ihmisillä perinnölliset ominaisuudet nostavat lihasten yleistä voimatasoa niin, että harjoittelulla tulokset näkyvät nopeammin ja lihakset ovat keskivertoon tasoon suhteutettuna voimakkaampia, vaikka urheilua ei olisikaan tullut sen suuremmin harrastettua.

Olen aina ollut huono juoksemaan lenkkejä, lyhyet matkat olivat aina mieleisempiä. No nyt geenit kertovat, että onko hapenottokykyni normaalilla tasolla vai olenko aina ollut vain laista ja vedonnut johonkin tekosyyhyn.

Miksi toisille toimii vähähiilihydraattinen ruokavalio ja toisille taas toimii paljon hitaita hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio. Tähän on mielenkiintoista saada vastaus, koska oma painonhallinta on usein sisältänyt paljon esim. viljavalmisteita joista saadaan paljon pitkäkestoisia hiilihydraatteja.Sain yhteistyön kautta Sport testin ilmaiseksi ja tulokset kerron niiden saavuttua. Testin tekeminen oli super helppoa. Pakkauksen mukana tuli kotelo, testiohjeet ja sisällä pieni putkilo, jonne testattava lisää omaa sylkinäytettään. Testin suorittamiseen meni muutama minuutti ja postimaksukin on maksettu puolestasi.

Voit lisätä perustestiin myös lisämaksusta muitakin testejä mm. alttius Alzheimer, reuma, eturauhassyöpä, rintasyöpä .. ja näin saada selville onko sinulla taudille altistavia perinnöllisiä tekijöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja kiitos viestistäsi.