keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Geenitesti antaa tietoa painonhallinnasta, liikkumisesta ja terveydestä - Mitä perimäni kertoo


Oletko koskaan miettinyt, että mitä geenimme ja perimämme vaikuttavat siihen minkälaisia olemme. Luulemmeko ja uskomme, että olen samanlainen kuin äitini, hän tarvitsee vain viisi tuntia yössä unta tai lihon helposti kun minulla on niin hidas aineenvaihdunta. Tai miksi tuo dieetti ei toimi minulle kun se toimi naapurin Maijalle ...

Minulle tarjottiin yhteistyötä suomalaisen yrityksen Evogenom kanssa. Evogenom on suomalainen bioteknologiayritys, jonka tarkoituksena on edistää terveyttä ja hyvinvointia genetiikan avulla. Tavoitteena on geenianalyysien avulla auttaa ymmärtämään perimäämme ja tuntemaan geneettisiä vahvuuksiamme sekä ominaisuuksiamme. Geenitestin avulla saat perustavanlaatuista tietoa itsestäsi. Opit mitä mielenkiintoisimpia asioita ja pääset tutustumaan itseesi täysin uudella tasolla. 

Välillä toivoo, että olisipa ollut hienoa jos kaikki tämä tieto olisi ollut saatavilla jo aiemmin. Itseäni ainakin kiinnostaa, että mitä geenini kertoo esim. miten kestävyysurheilussa, myös voimaurheilussa luontainen ominaisuustaso koostuu lukuisista erilaisista perintötekijöistä. Analyysissämme on laskettu oman genomisi perinnöllisten muunnoksien pohjalta voimaurheiluun liittyvä geneettinen taipumuksesi.

Tai mitä jos tietäisitkin, että sinulla on kohonnut perinnöllinen riski akillesjänteen tulehdukselle. Tällöin harjoitusohjelman suunnittelussa on syytä ottaa asia huomioon.

Minulla on PT asiakkaina monia joilla on mennyt eturistiside urheillessa ja geenitestin avulla saatkin tietoa, että perinnölliset ominaisuudet voivat suojata eturistisiteen repeämältä, sillä tietyillä perintötekijöillä on suojaava vaikutus. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö eturistiside voisi lainkaan vaurioitua - todennäköisyys siihen on vain pienempi. 

Minulla on tunne, että palaudun treeneistä aika nopeasti, mutta katsotaan mitä testi kertookaan. 

Joillain ihmisillä elimistön uudelleentankkausjärjestelmä on hitaampi ja rasituksesta palautuminen kestää kauemmin kuin keskiverrolla yksilöllä. Palautumisen aikana saattaa esiintyä tavanomaista enemmän kipuja. Joskus kipuja alkaa esiintyä myös rasituksen aikana, mikäli sen intensiteetti ylittää elimistön kantokyvyn.

Oletko kuullut joskus sanottavan, että jollain ihmisellä on hyvä kipukynnys. Itse ainakin syyllistyn tähän ja välillä selkärankareuman kanssa on joutunut elämään kovienkin kipujen kanssa. Kehunkin, että minulla on hyvä kipukynnys. No tähänkin saan pian vahvistuksen tai sitten tulee hylky :)

Personal Trainer työssäni huomaan myös kuinka erilaiset voimatasot ihmisillä on. Eroja on iästä, sukupuolesta ja harjoittelutaustasta riippuen paljonkin.Eli geenit vaikuttaa tietenkin tähänkin.

Testi kertoo esim. lihasten perinnöllisen voimatason.

Joillakin ihmisillä perinnölliset ominaisuudet nostavat lihasten yleistä voimatasoa niin, että harjoittelulla tulokset näkyvät nopeammin ja lihakset ovat keskivertoon tasoon suhteutettuna voimakkaampia, vaikka urheilua ei olisikaan tullut sen suuremmin harrastettua.

Olen aina ollut huono juoksemaan lenkkejä, lyhyet matkat olivat aina mieleisempiä. No nyt geenit kertovat, että onko hapenottokykyni normaalilla tasolla vai olenko aina ollut vain laista ja vedonnut johonkin tekosyyhyn.

Miksi toisille toimii vähähiilihydraattinen ruokavalio ja toisille taas toimii paljon hitaita hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio. Tähän on mielenkiintoista saada vastaus, koska oma painonhallinta on usein sisältänyt paljon esim. viljavalmisteita joista saadaan paljon pitkäkestoisia hiilihydraatteja.Sain yhteistyön kautta Sport testin ilmaiseksi ja tulokset kerron niiden saavuttua. Testin tekeminen oli super helppoa. Pakkauksen mukana tuli kotelo, testiohjeet ja sisällä pieni putkilo, jonne testattava lisää omaa sylkinäytettään. Testin suorittamiseen meni muutama minuutti ja postimaksukin on maksettu puolestasi.

Voit lisätä perustestiin myös lisämaksusta muitakin testejä mm. alttius Alzheimer, reuma, eturauhassyöpä, rintasyöpä .. ja näin saada selville onko sinulla taudille altistavia perinnöllisiä tekijöitä.

tiistai 2. helmikuuta 2021

Miltä tuntui olla lapsi

Tiian blogista bongattu hauska juttuaihe. Tykkään näitä aina itsekin lukea joten päätin itsekin vastata kysymyksiin.

Missä synnyit:
Lahdessa 1967 ja asuinkin siellä aina vuoteen 1992 saakka.Onko sinulla sisaruksia?
Kyllä, vuoden nuorempi sisko. Eli vauhtia ja vaaratilanteita on äidilläni ollut. Isäni oli yrittäjä ja teki pitkää päivää. Olimme vielä niin ajattelevaisia, että minä kuulemma nukuin yöt ja sisko päivät. 

Olitko päivähoidossa?
En ollut, kun äitini oli kotona, mutta kuusivuotiaana kävin seurakunnan kerhossa Launeen kirkolla. En tiedä oliko se siihen aikaa eskari tai oliko sellaisia edes vielä silloin.

Muistan kyllä yhdet juhlat, joissa jokainen lapsi sai olla laulussa kerrottu ammatti ja minulle annettiin mannekiini Bettiinan rooli, josta pikkusisko veti herneet nenänsä ja suuttui niin paljon, että minä kilttinä isosiskona luovutin hänelle mannekiinin roolin ja sain vaihtokauppana leipurin roolin :)

Oliko teillä lemmikkieläimiä?
Oli kiinanpalatsikoira Sikke, joka siis inhosi meitä lapsia. No ihmekkös tuo kun kuuleman mukaan vedettiin sitä hännästä, kun meni sohvan alle piiloon. Minä olen myös kommentoinut serkulleni, että siitä tehdään rrrrukkaset.

Muistatko vielä aikaa, kun lapsilla ei ollut vielä turvaistuimia, vaan keikuttiin etupenkkien välissä ja tapeltiin siitä, kuka sai istua edessä?
Todellakin muistan. Meillä oli vielä sellainen Ford taunus jossa ei ollut edes takapenkkiä vaan keikuttiin sellaiset rautalevyn päällä. Muistan kun kesälomareissulla lähdettiin Simpeeelle niin takaosaan viritettiin meille tytöille patja ja siellä pelattiin korttia ja leikittiin ihan valtoimenaan matkan ajan.

Oliko sinulla mielilelua:
Oli nukke Eetu, joka kuitenkin oli tyttö.Muistatko mikä sinusta piti tulla isona?
Kyllä, ainakin ala-asteella jo ilmoitin, että minusta tulee liikunnanopettaja. No aika läheltä liippaa ;)

Olitko kiltti lapsi vai ns. jokapaikan apina?
No tietenkin se marakatti. Vanhempani joutuivat laittamaan ketjulukon oveemme, kun karkasin aina yläkertaan. Availin myös rappukäytävän postiluukkuja jos haistoin, että jossain oli paistettu pullaa ja pyysin että pääsenkö syömään pullaa. 

Muistan myös, että ollessamme isäni serkuilla isäni antoi meille muutaman markan rahaa jos olemme tunnin hiljaa.

Kuljitko pihalla leikkimässä, kotiavain kaulassa roikkuen?
Avainta ei ollut kaulassa ja pyysinkin sellaisen vaikka äitini oli aina kotona, kun se oli mielestäni niin cool. Leikin kyllä lähialueen leikkipuistossa, joka oli kuitenkin muutaman sadan metrin päässä kotoa ja olin vasta alle 5 v. Omakotialueelle muuttaessamme ei avaimia käytetty vaan meillä oli ulko-ovi auki koko päivän.

Nukuitko valot päällä?
En, nukuimme siskon kanssa samassa huoneessa koko ala-asteen ajan vaikka meillä oli ns. isän työhuone joka oli aivan ylimääräinen huone.

Lempiohjelmasi:
Musta ori, Lassie, Pieni talo preerialla

Muistatko ensimmäisen koulupäiväsi?
Hämärästi, mutta sen muistan millainen reppu minulla oli.

Keräilitkö jotain?
Kiiltokuvia, joista osa edelleen tallessa.

Mikä oli lempiaineesi alaluokilla?
Tietenkin liikunta ja uskonnon tunneista tykkäsin.

Olitko koulukiusaaja?
Onneksi en, enkä edes muista, että ketään olisi kiusattu.

Harrastitko jotain?
Voimistelua 4-8 vuotiaana ja sitten taitoluistelu vei mennessään.
Ystäväsi?
Koulussa parhaita ystäviäni oli Minna ja kotikadulla yksi Anu, luistelukavereista Riikka.

Mieluisin muisto jostain ensiluokkien tapahtumista?
Ei kauheasti muistoja, tykkäsin kyllä käydä koulua vaikken mikään hyvä oppilas ollut.

Minkälainen oli ensimmäinen opettajasi?
Maija Mäkelä, hän oli ruskeahiuksinen ja todella mukava, opetti meitä neljä ensimmäsita vuotta.

Oliko Vanhemmillasi tiukka kuri?
Ei. Rajat oli, mutta en esimerkiksi muista, että äitini olisi koskaan huutanut minulle tai olisimme olleet arestissa. Olimme kyllä niin kovia tappelemaan siskoni kanssa, että välillä kyllä saimme tukkapöllyä äidiltämme.

Miten perheesi lomaili?
Olimme taloudellisesti aika hyvässä asemassa ja kävimme esim. Kanarialla lomamatkalla jo vuonna 1974 ja yhdeksän vuotiaana matkustimme äitini, tätini ja hänen miehensä kanssa Italiaan ja kävimme Roomassa, Venetsiassa ja San Marinossa.

Kesämökkiä meillä ei ollut, mutta vierailimme paljon isäni parhaan kaverin mökillä ja Simpeleen kesälomareissut kuuluivat joka kesäiseen lomaan.

Lempiruokaasi natiaisena oli?
Kaikki äitini tekemä ruoka, ehkä se, että sunnuntaisin meillä oli aina ihanaa uunissa haudutettua lihaa.

Tupakoitiinko teillä sisätiloissa?
Isäni lopetti tupakan polton vasta kun olin jo toisella kymmenellä, mutta en muista että olisi sisällä polttanut.

Onko sinulla nykyään omia lapsia?
On yksi tytär, ja voi kuinka 19 vuotias voikin olla jo niin fiksu. Välillä otetaan kovastikin yhteen, mutta hänestä saan aina matkalle seuraa ja olemmekin reissanneet monta lomamatkaa yhdessä.


maanantai 1. helmikuuta 2021

Toffelit

 

Jokainen on varmasti jossain vaiheessa elämäänsä omistanut huopatossut. Itselläni ne olivat pitkävartiset, punaiset ja mustalla pohjalla. Ja kun oli oikein kova pakkanen niin jalkoihin sai laittaa huopikkaat, niin ihanan lämpimät mutta samalla niin liukkaat. 

 No nyt on huopatossut viety Luxus levelille. Näin Toffelit ensimmäisen kerran Jutta Larmin insta tilillä ja saman tien klikkasin Toffelin sivut auki ja laitoin viestiä Veronikalle. 

Pääsin tutustumaan Veronikaan (on muuten niin herttainen ja sydämellinen nainen). Jutustelun ja teen juonnin ohessa Veronika kertoi itsestään ja Toffeli ideasta. Veronika on kotoisin Tallinnasta ja asunut suomessa n. 15 vuotta. Veronika on koulutukseltaan kosmetologi ja aina tykännyt tehdä kauniita asioita käsityönä. Aiemmin hän valmisti keramiikkaa miehensä kanssa Virossa (esim. kynttilöitä ja nahkatauluja). Ensimmäiset Toffelin protyypin Veronika löysi tutun kautta ja tämä tuttu oli ostanut kengät Saksasta. Veronika teki parannuksia mm. kantapäähän, pohjan valintaan, yläreunan ompelutapaan, huovan ja kengän laatuun. Veronika on patennoinut Toffeli merkin. Ja tällä hetkellä kenkiä voi tilata vain netin kautta, mutta toivotaan että tulevaisuudessa toffeleita saisi ostaa pienistä vaateputiikeista. 

 Toffelin 100 % villahuopa tulee ulkomailta ja pohja tulee Italiasta. Itse kengät Veronika tekee omassa kodissaan kahdella erilaisella ompelukoneella. Ja hänen miehensä liimaa alakerran työtilassa Toffeleihin pohjat eli tämä on todellinen perheyritys. Jokainen Toffeli pari valmistetaan siis tilauksesta ja asiakas voi valita Toffeliinsa aidot karvatupsut aidolla tai tekokarvalla. Samoin läppään voi valita aidon Swarovskin kristallin tai helminapin. Myös pienempiä helmiä voi valita läppäosaan. Tämä harakka valitsi tietenkin Swarovskia :)

 Olen nyt käyttänyt Toffeleita muutaman viikon ajan ja on ollut ihana huomata kuinka pohja ei todellakaan ole yhtään liukas. Varsinkin kun tuo 56 kg Berni päättää välillä ulkolenkillä matkan suunnan ja vauhdin. Olen  käyttänyt Toffeleita myös ihan paljaan jalan kanssa ja ai että ovat lämpimät. On ollut hauska huomata kuinka ulkona liikkuessani ohikulkijoiden katse kääntyy Toffeleihin ja saan joka kerta ihannoivia katseita ja kysymyksiä. Kenkä on myös tietenkin pehmennyt käytössä. Odotan niin tuota nauhallista maiharimallia jonka Veronika saa pian tuotantoon.

Mikäli haluat tilata omat Verkkokauppa  (linkki aukeaa Toffelit verkkokaupan sivuille) niin laita viestiä Veronikalle ja mainitsemalla Mankan instagramin tai blogin niin saat -10 % Toffeleiden hinnasta pois.

Toffelit saatu yhteistyönä.
Alla olevassa kuvassa kuvaa pohjasta, Toffelin kaavoista ja erivärisistä koristetupsuista.
Itse mestari <3
Veronika työn touhussa 

Toffeleihin on mahdollisuus valita useita eri värivaihtoehtoja.