keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Evogenom geenitestin tulokset

 yhteistyössä Evogenomin kanssa.


Kirjoitin aiemmin postauksen Evogenomille lähettämästäni geenitestistä ja nyt tulokset ovat tulleet. Sain testin yhteistyössä Evogenomin kanssa ja minulle tehtiin Sport geenitesti. Kerron alla rehellisesti myös omista tuloksistani mitä testissä tuli esiin.


Sain myös teille alennuskoodin mikäli geenitestin tekeminen kiinnostaa. Koodilla ICESPORT saatte Sport geenitestin hintaan 190 €, kun testin normaalihinta on 590 € eli huikea alennus. Alennus on voimassa sunnuntaihin 18.4.2021 asti.


Geenitestin raportti on todella laaja ja siinä käsitellään mm. valmennus- ja harjoitteluominaisuuksia, unta ja lepoa, nautintoaineita, painonhallintaa, ravintoa, vitamiineja, hivenaineita ja mineraaleja, terveys ja oma keho, allergiat, persoonallisuus, lääkevasteet eli todellinen tietopaketti tuli kyllä itsestä. VALMENNUS- JA HARJOITTELUOMINAISUUDET:

Näiden mukaan oma lihaskudokseni perinnöllinen rakenne on painottunut nopean lihaskudoksen suuntaan. Suorituskykyni on painottunut voimaurheiluun eikä kestävyysurheiluun ja tämän olenkin huomannut jo luisteluaikana eli kestävyysharjoitukset eivät olleet mieluisia edes lapsena.

Nopeusvoiman suhteen perinnöllinen kapasiteettini on huomattavasti keskivertoa parempi. Suorituksen teho kasvaa voimalajeja treenatessa keskivertoa nopeammin ja tämän olen itsekin huomannut, että pystyn lisäämän vastusta aika nopeasti.

Kestävyysurheilun suhteen genotyyppini on hieman keskivertoa vähemmän painottunut kestävyysurheiluun ja perinnölliset ominaisuuteni kasvattavat kestävyyyskuntoani keskivertoa hitaammin. 

Eli se siitä Ironman kisasta :)


HARJOITTELUN SIETO:

Harjoitellessa lihakset vaurioituvat ja jollain yksilöillä palautuminen kestää säännönmukaisesti kauemmin kuin toisilla. Muun ohella myös perinnöllisillä tekijöillä on tähän vaikutuksensa. Minulla perintötekijät tekevät harjoittelusta huomattavasti keskimääräistä helpompaa. 

Harjoittelun jälkeinen palautuminen: on minulla esim. aika normaalia 


KIPUKYNNYS:

On perintötekijöiden mukaan keskivertoa. Itse taas koen, että minulla on aika hyvä kipukynnys??

CRP tulehdustekijät: Jokaisella ihmisellä on elimistössään C-reaktiivista proteiinia, jonka määrä verenkierrossa kohoaa, kun elimistössä on tulehdus. Joilllakin ihmisillä on luontaisesti korkeampi CRP- taso veressään kuin toisilla. Tällöin heidän elimistönsä on koko ajan pienen rasituksen alaisena ja heidän elimistönsä saattaa myös reagoida taudinaiheuttajiin muita herkemmin.

Minulla perinnöllinen CRP- tasoni oli jonkin verran keskivertoa matalampi.


PERINNÖLLISET VAURIOITUMISRISKIT:

Geenieni perusteella minun riskini akillesjänteen tulehdukselle ja polven eturistisidevammalle ovat normaalit.


UNI JA LEPO

Tarvitsen geenieni perusteella unta yleisten suositusten mukaan eli 7-9 tuntia. Omat perintötekijäni eivät vaikuta unisykliäni lyhentävästi eli saan helposti unta jos uni katkeaa  enkä nuku rauhattomasti.


NAUTINTOAINEET:

Kofeiinipitoisten juomien määrä on itselläni korkeampi kuin keskivertoihmisellä (tänään 4. lattea). Mutta kofeiinin määrä ei lisää ahdistuneisuuden tunnettani keskivertoa enempää.

Geenieni mukaan minulla ei ole taipumusta keskivertoa enempää nauttia alkoholia. Minähän käytän alkoholia todella vähän. Välillä menee kuukausia etten osa pisaraakaan alkoholia.

En myöskään kuulu siihen 2% geenimuunnosryhmään joka altistaa aggressiiviselle käytökselle, erityisesti alkoholin vaikutuksen alaisena. Muunnoksen kantajilla on lisääntynyt riski joutua tappeluihin, syyllistyä rattijuopumukseen tai toimia muuten ajattelemattomasti.


PAINONHALLINTA:

Geenieni puolesta elimistöni perusaineenvaihdunta on normaalia tasoa. Perimäsi ei myöskään hankaloita painonpudotusta väestön keskivertoon verrattuna. No, siinä meni sekin tekosyy ;)

Runsas kuidunsaanti edesauttaa painonpudotuksessani. Ja kuituja pitäisikin minun saada 30 g päivittäin. Ilmankos ruisleipä maistuu :)

Painonpudotukseni on mahdollista sekä matala- että korkearasvaisella ruokavaliolla.

Lihasmassa ja painonpudotus: Painoa pudottaessa keho vähentää sekä rasvan että lihasmassan osuutta. Oikealla ruokavaliolla ja harjoittelulla voidaan vähentää rasvamassaa, mutta säilyttää lihasmassaa. Joillain yksilöillä perintötekijät mahdollistavat lihasmassa säilyttämisen tiettyjen ruokavalioiden yhteydessä:

Minulla geenieni puolesta ravinnon mukana saadun rasvan suhteellisen suuri osuus edesauttaa lihasmassani säilymistä painonpudotuksen yhteydessä. Minulle edullisin tapa ehkäistä lihasmassan suhteellista vähenemistä on ruokavalio, jossa 40 % päivittäisestä energiansaannista koostuu rasvasta. Aika hurjaa!

Hiilihydraattien lisäämisellä ei ole painonhallinnan kannalta suurempaa merkitystä. Mutta painonhallinnan kannalta päivittäinen proteiinien saanti olisi hyvä pitää enintään 15% päivän kokonaisenergiasta.


METABOLISEN OIREYHTYMÄN ESIINTYMINEN:

Minulla ei ole kohonnutta perinnöllistä alttiutta metaboliselle oireyhtymälle.

Kuulun myös perintötekijöideni perusteella ryhmään, jonka edustajat eivät ole poikkeuksellisen alttiita painonnousulle. Eli se on vaan ne suklaalakut.
RAVINTO:

Perintötekijäni houkuttavat minua keskivertoa enemmän makean parii. ^ eli taas ne suklaalakut:)

Samoin perintötekijäni kehottavat minua napostelemaan välipaloja silloinkin, kun sille ei ole varsinaista tarvetta. Perimäni mukaan saan syömisestä keskivertoa vähemmän mielihyvää ja sen tähden saatan joutua syömään keskivertoa enemmän saman mielihyvämäärän saavuttamiseksi.

Kasvikset koen geenieni mukaan taas maukkaina ja se pitää paikkansa.


HIVENAINEET JA MINERAALIT:

Magnesium, Kupari ja Sinkkitasoni tasoni ovat normaalit, mutta Fosfori ja Kalsium tasoni ovat keskivertoa matalammat.


VASTUSTUSKYKY NOROVIRUKSELLE:

Genotyyppini on AA. Ruotsalaisessa tutkimuksessa on todettu tämän genotyypin antavan immuniteetin Norwalk- tyypin norovirukselle. 

Minähän en ole koskaan sairastanut oksennustautia eli ehkä tässä selitys siihen.


ALLERGIAT:

Minulla on perinnöllinen alttius heinänuhalle ja näin todellakin on.

    

MUITA OMINAISUUKSIA:

Minulla geenit aiheuttavat suuresti kutkutusta nenässä siiryttäessä kirkkaaseen auringonvaloon ja aivastuksen todennäköisyys on tällöin kohonnut. 

Olen aina luullut, että kaikki aivastavat aina kirkkaassa auringonvalossa, koska minulle sitä käy koko ajan.

LÄÄKEVASTEET:

Useat lääkkeet toimivat minulla normaalisti, mutta kolesterolilääkkeiden suhteen olen suuressa riskissä sivuvaikutusten suhteen statiinilääkkeitä käytettäessä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja kiitos viestistäsi.